Инструменти за рисуване в XD

В XD можете бързо да начертаете икони и графики, като използвате инструментите за рисуване от лентата с инструменти вляво:

  • правоъгълник
  • елипса
  • линия
  • писалка

Инструментът за избор ви помага да изберете конкретна линия, форми или обекти, които да ги редактирате. След това можете да комбинирате тези форми по различни начини, за да създадете сложни форми и обекти или да “маскирате” части от формата.

За да нарисувате правоъгълник например – завлечете диагонално с мишката до желания от вас размер или от панела вдясно изберете точните пропорции. Ако докато “влачите” задържите клавиша Shift – ще създадете квадратна фигура.

За да начертаете обаче овални или кръгли форми > начертайте съответно правоъгълник или квадрат, и след това кликнете върху него, за да видите възможностите за редактиране на радиуса. Можете да въведете стойност както за всички ъгли, така и само на някои такива.

Нещо важно – имате възможност за добавяне на снимки, като те ще заемат формата, в която сме ги поставили. Ето тук можете да видите и кратък пример:


Рисуване на линии

За да нарисувате права линия изберете инструмента „line“ позиционирайте мишката там, от където искате да започва линията, и завлечете до мястото, където искате да завърши. Ако задършите клавиша „Shift“ ще начертаете права линия (в посоката, в която завлачвате). Ако сте начертали линия вече, но решите да промените дължината или посоката – можете да направите това по всяко време като кликнете на единия край на линията и отново завлечете.


Писалка (Pen tool)

Изберете „Pen tool“ от лентата вляво, начертайте права линия и след двоен клик върху линията можете да създавате точки. След като вече сте ги създали – кликнете върху самите точки, за да създадете път от линейни сегменти, свързани с ъглови точки. По този начин създавате криви. Задръжте клавиша „Shift“, за да ограничите ъгъла на сегмента до кратно на 45°.

Плътният кръг индикира, че точката е избрана и можете да продължите с промените, без да засягате останалите котвени точки (anchor points). Те остават незапълнени.

Ако искате да оставите path-а отворен > натиснете клавиша „Esc“. Ако обаче поставите „писалката“ върху първата котвена точка, кликнете, за да изберете, и плъзнете с мишката – ще за да затворите пътя. Така имате вече завършена фигура.


Разчертаване на криви (curves)

Начертайте линия, добавете котвена точка, където кривата променя посоката си и плъзнете с мишката линиите по посоката, в която се оформя кривата.

Важно – не използвайте прекалено много точки, понеже това може да въведе до нежелани размествания. Вместо това е по-добре да поставите котвени точки на по-голямо разстояние. Така ще можете да ги навигирате по-правилно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *