Бърза разходка сред feature-ите на Figma [2]

Като продължение на предходната статия, нека разгледаме* какво можем да правим след като сме кликнали да „създадем нов файл“.

Най-горе вляво е менюто, от където менажирате цялостно проекта, както и вдясно от него – опциите “move” и “scale” (по-надолу във видеото е показано). В момента няма да се спирам на тях, но винаги можете ако не сте сигурни за нещо да оставите коментар след статията. Ще се опитам да бъда максимално полезна в отговор на това.

Продължавам със следващото. За да визуализирате нещо от бутона “present” е добре още в началото да създадете “frame” на страничките. В противен случай ще ви излезе съобщението “да добавите такива”. Но внимавайте и за това “къде точно ги създавате”, иначе от “present” ще виждате единствено празен (бял) екран.

Защо трябват “frames”?

Аналогично на XD, където използваме “artboard-ове”, тук добавяме “рамки” за съответни устройства (виж в панела вдясно) или custom такива (като просто изчертаваме с необходимите размери). Допълнително с Figma можете да добавяте “frames” и за apple watches, papers (A4, A5, A6, letter и tabloid формати) и още по-интересното – social media такива.

Още от header bar-а избирате различни форми, които да изчертаете:

  • rectangle – правоъгълници, квадрати (като задържите клавиша “Shift”), ромбове (след като създадете квадратна фигура, трябва да “завъртите”)
  • lines (линии)
  • arrows (стрелки)
  • polygon – в началото разчертавате триъгълник.

Ако кликнете на “radius” точката и преместите мишката > ще заоблите ъгълчетата. Ако продължите създавате кръг.
Ако кликнете на “count” получавате различни многоъгълници и така отново до кръг.
Вижте резултата тук:

  • star

При клик на “radius” точката и преместване тук отново заобляте ъгълчетата.
При клик на “count” получавате “звездичка” с различна дебелина/форма.
Вижте резултата тук:

  • place image (използвайте, за да добавите снимки от вашия компютър)

Какво друго?

По-нататък – с помощта на “pen”, както и в другите програми – разчертавате различни (векторни) криви. Има и “pencil” ако ви се наложи да го използвате.

От “text” създавате текстово поле, а от следващата иконка добавяте/показвате коментари. От панела вдясно по подразбиране ви излиза “receive email notifications”, т.е. да получавате известия по имейл (когато има някой добави коментар в проекта). Има и още една опция – да позволите показване на по-стари, вече “разрешени” (resolved) коментари. Това означава, че когато прототипа е бил разглеждан и са били оставяни дадени коментари като препоръки (под формата на коментари) – то те са били фикснати.

От бутона “share” избирате кого да поканите с възможност само за разглеждане или и за редактиране. Но и с опции “всеки, който има този линк” и “само поканени”. Отделно можете да копирате линка или ембеднатия код. Както и да изберете достъп до целия файл или само до определени frame-ове (подобно на другите софтуери).

Под header bar-а вляво можете да контролирате слоевете (layers), създадените компоненти от “assets”, а също и на коя страничка желаете да работите.

Ако все пак по някаква причина решите, че искате да изтриете целия файл, изберете първата опция от менюто > “back to files” и от там с десен бутон на мишката > “delete”. От тук, само че от “rename” можете да преименувате файла или дублирате (от “duplicate”). Разбира се не е нужно всеки път да влизате в даден проект, за да го споделите. Това можете да направите и от тук > “share”. Нататък е аналогично.


* За целта на тази статия би било добре да сте с отворена програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *