Създаване на wireframe-и. Шрифт, цвят, иконки

Шрифтове

Важно е при определяне големината на шрифта да бъдат разглеждани на 100% zoom. В противен случай е възможно, даже бих казала, че е почти сигурно, след това да не удобрите резултата. Ето какво имам предвид:

  • на първия скрийншот виждате при zoom 75% – може би ви се струва че е ок
  • за това нека го разгледаме на 100% – задоволително, но все още е по-голям отколкото е добре да бъде в нашия пример
  • да zoom-нем още малко (до 150%) – доста нали

Type

Много е важен и избора на типовете шрифт, които следва да се използват.

В XD например от панела вдясно има 2 опции – “point text” и “area text”. Първата опция е добре да се използва когато текста е кратък, например за линкове в хедър и футър меню. Докато вторият вариант е удачен например при създаване на параграфи. Особено при наличието на няколко такива. Ето и пример за всяко едно от тях:

point text
има фиксирана височина; реално само, което е оградено със синя пунктирана линия това ще бъде видимо след клик някъде встрани или върху друг елемент
area text

Стандартни опции

Всички знаем стандартните опции за подравняване на шрифт (ляво/по средата/дясно), както и разстояние между самите букви (character spacing), между редовете с текст (line spacing) и между отделните параграфи (paragraph spacing). Така че няма да отделям много време на тях в случая.

Нека разгледаме по-нататък. Имате възможност да зададете:

  • всички букви да са главни (uppercase)
  • всички да са малки (lowercase)
  • всяка дума, която следва, да започва с главна буква (title case).
  • да вмъкнете superscript или subscript
  • подчертаване или зачеркване

Както на много други елементи, така и на текст можете да зададете прозрачност (opacity), цвят, border, сянка и блър:

Всички тези опции разбира се не са достъпни само при XD, а и в много други програми.


Да се върнем малко и на wireframe-ите. Когато създаваме такива в хедъра е достатъчно да напишем името на компанията. Реално лого не е необходимо на този етап. Стилове за навигацията към този момент също не са толкова важни. Нека оставим тези за по-късно, когато ще говорим и за изготвянето на същинския дизайн. И така – за тези елементи както и по-рано споменах – избираме опцията “point text”.

Виждала съм случаи, в които между линковете е оставен определен space, но реално са в един общ контейнер. Това обаче не е добра практика понеже затруднява последващо редактиране.

(примерен скрийншот кое не е добре и кое е – в един общ контейнер и в отделни контейнери)

Най-лесният начин е след като сме определили големина и тип на шрифтовете просто да копираме и поставим (или да кликнем върху даден линк и да завлечем, задържайки ctrl). След което да променим само съдържанието.

Задръжте shift и завлечете докато се изравнят разстоянията между линковете.

За добавяне на примерен текст можете да използвате например:


Fonts

Цветовете на един сайт също са от ключово значение. Използването на няколко, които се съчетават добре, е за да се отделят различните секции например. Нека не забравяме (пример с XD) да си изготвим и color scheme:

Може да се направи както за цвят на запълване, така и за цвят на border-а на елемента.

  • за уеб дизайн използвайте hex код
  • за графичен дизайн използвайте rgb или cmyk
  • hsb = hue saturation brightness

Free Icons for your UX/UI projects

Винаги можете да нарисувате/изчертаете сами такива, но особено на етап wireframe-и, това далеч не е необходимо. Готови такива можете да намерите в:

както и много други, за които следва да говоря повече в следващи статии. Можете да им променяте цвета, да ги преоразмерявате и т.н.

Adding a footer

Както при иконките, така можете да използвате готови примерни варианти. Използвайте клавиша alt, за да разпънете двустранно даден елемент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *